Reklama

Reklama

Podstawowy przepis na kopytka

Kopytka podawaj z masłem, podsmażone lub polane gulaszem. Można przygotować także wersję na słodko.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki + ok. pół szklanki na stolnicę
  • jajko
  • sól
  • olej

Przygotowanie:

Reklama

Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce, dodaj mąkę, jajko oraz sól. Zagnieć gładkie ciasto i ułóż na stolnicy oprószonej mąką. Następnie odrywaj po kawałku i uformuj wałki, każdy lekko spłaszcz i ostrym nożem odetnij kopytka.

W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Partiami wrzucaj do wrzątku (po 10 sztuk). Gdy kopytka wypłyną na wierzch wody, wyłów je łyżką cedzakową, przekładając kopytka na durszlak, żeby dobrze je odcedzić.

Gotowe przełóż do pojemnika, polej odrobiną oleju i potrząśnij, żeby się nie posklejały.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje