Przejdź na stronę główną Interia.pl

Podróże kulinarne: Przystanek winogrona

W podróżach kulinarnych czas na winogrona. Dla większości z nas to wyłącznie owoce deserowe, jednak zgodnie z tradycjami kuchni śródziemnomorskiej, są one ważnym składnikiem zarówno pikantnych przystawek, jak i dań głównych.

Dla tych, którzy pragną odkryć smak winogron w potrawach z krajów, gdzie jest ich najwięcej, przedstawiamy 3 przepisy na każdą porę dnia.

Reklama

Grecja, Włochy, Hiszpania, to według Travelplanet.pl, szczególnie lubiane przez polskich turystów kierunki wakacyjnych podróży. Grecka sałatka, włoska pizza, hiszpańska paella - to zazwyczaj pierwsze skojarzenia tych krajów z konkretnymi potrawami. Okazuje się, że w wielu miejscach basenu morza Śródziemnego winogrona są składnikiem różnorodnych potraw, także obiadowych.

 Stafylia sti Skhara - winogrona z grilla

Grecka przystawka lub dodatek do potraw.

Stafylia sti Skhara to nieznana w Polsce przystawka, łatwa i szybka do przygotowania. Jej sekretem jest wysokiej jakości oliwa.

Składniki:

1 kiść bezpestkowych winogron na osobę

2 łyżki oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)

Przygotowanie:

Umyte i wysuszone winogrona delikatnie obtaczamy w oliwie, układamy na tackach i grillujemy na półotwartym grillu przez 3 - 4 minuty. Do mięs wybieramy czerwone winogrona, ryby smakują najlepiej z ich białą odmianą. Można też podawać je z grillowanymi warzywami i lampką białego wina np. z regionu Nimea.

 Tacchino al Latte - indyk nadziewany winogronami

Danie główne prosto z Włoch.

To lekkie danie główne pochodzi z Toskanii i może nas zadziwić swoim delikatnym smakiem. Umyta i wysuszona pierś z indyka, rozcięta wcześniej na roladę, nadziewana jest ziołami i winogronami, a następnie gotowana w mleku.  Dzięki temu, to dość suche ze swojej natury mięso, nabierze soczystości. Przygotowanie potrawy zajmuje ok 1,5 godziny.

Składniki:

1 pierś indyka (ok 120g) / osoba

4 ząbki czosnku

3 gałązki rozmarynu

20 listków szałwii

1 szklanka białego wina

½ szklanki wywaru z warzyw/ ew. bulion

1 szklanka mleka

10-15 winogron bez pestek obranych ze skórki

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki mąki

sól i pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od posiekania cieniutko listków szałwii i 2 ząbków czosnku oraz przyprawienia jej solą i pieprzem. Następnie rozkrawamy pierś z indyka i lekko ją rozbijamy. Nacieramy przygotowaną mieszanką szałwii i czosnku, dodajemy do środka winogrona (bez pestek i skórki) i ciasno zwijamy, związując nicią kuchenną. Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy roladki obtoczone wcześniej w mące. Przysmażamy po obu stronach przez około 5 minut. Następnie dodajemy białe wino i gotujemy, aż wino wyparuje. Wówczas wlewamy ciepły wywar z warzyw i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20 minut, potem mleko, sól i pieprz (uwaga z ilością, jeśli dodaliśmy bulion). Wszystko dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 30 min. Trzeba uważać, by nie przypalić mleka. Wreszcie dodajemy rozmaryn i posiekane dwa pozostałe ząbki czosnku. Gotujemy jeszcze przez ok. dwie minuty. Odstawiamy na moment, potem tniemy na mniejsze roladki i polewamy sosem. Świetnie smakuje z sałatką z rukoli.

Hiszpański deser

‘’Uvas con queso saben a beso’’ mówi hiszpańskie przysłowie, czyli winogrona i ser smakują... pocałunkiem. W naszej kulinarnej podróży połączymy winogrona z serkiem mascarpone.  Warto spróbować lekkiego deseru z wykorzystaniem tych pysznych owoców.

Składniki:

20 dkg serka kremowego typu mascarpone

25 dkg winogron bez pestek i skórki (powinny zachować swój kształt)

1,5 łyżki cukru pudru

150 gramów siekanych orzechów włoskich

listki mięty do dekoracji

Do sosu-polewy:

20 dkg truskawek

2 łyżki cukru

2 łyżki wody

 Przygotowanie:

Zaczynamy od zmiksowania sera z cukrem pudrem. Winogrona obtaczamy w gotowym serku, a później w siekanych orzechach. Wstawiamy na 20 minut do lodówki. Ten czas wykorzystujemy na przygotowanie sosu. Na małym ogniu podgrzewamy umyte i obrane z szypułek truskawki z cukrem i wodą do momentu, aż będą zupełnie miękkie. Przepuszczamy wszystko przez sitko, wlewamy do salaterek. Do wystudzonego sosu wkładamy winogrona i dekorujemy listkami mięty.

*w 2 wersji możemy zamiast cukru pudru dać krem nutella.

Travelplanet.pl

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje