Przejdź na stronę główną Interia.pl

Podhalańska kwaśnica

Serwuj z pieczywem. Do każdego talerza włóż porcję żeberek. Możesz je udekorować skwarkami z wysmażonego boczku.

Składniki dla: 4

Składniki

  • 50 dag wędzonych żeberek
  • 10 dag boczku
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • po 1 marchewce i pietruszce
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 kostki bulionowe
  • sól, pieprz, majeranek, kminek

1. Grzyby namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie. Kostki bulionowe rozpuścić w 1 1/2 l wody, ugotować w nich żeberka. Gdy będą miękkie, podzielić na porcje.

Reklama

2. Do wywaru włożyć pokrojone ziemniaki, kapustę, starte warzywa i grzyby. Gotować do miękkości. Boczek pokrojony w kostkę wysmażyć, dodać posiekaną cebulę, zagotować w zupie. Doprawić.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje