Przejdź na stronę główną Interia.pl
Pod bezową pierzynką

Jak przygotować bezowe ciasta

Krucha i puszysta beza dostarcza niebiańskich doznań smakowych.

Tarta cytrynowa pod bezą

Składniki: 6 jajek, szczypta soli, 37,5 dag masła, 10 dag cukru pudru, 25 dag mąki pszennej i 8 dag ziemniaczanej, 375 ml soku z cytryny (7-8 cytryn), 150 ml wytrawnego białego wina, 15 dag brązowego cukru, 17,5 dag cukru białego, kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji, mąka do oprószenia stolnicy, tłuszcz do formy.

Reklama

Posiekać nożem 12,5 dag masła z 2 żółtkami, 1-2 łyżkami zimnej wody, mąką, szczyptą soli i cukrem pudrem. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

Potem na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować na cienki placek. Wylepić nim spód i brzegi natłuszczonej formy (śr. 28 cm). Spód ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-30 minut.

Sok cytrynowy zagotować z winem i brązowym cukrem, wlać rozmieszaną w 120 ml zimnej wody ziemniaczaną mąkę. Gotować 1-2 minuty. Pozostałe 4 żółtka wymieszać najpierw z 6 łyżkami gorącej masy, potem połączyć z resztą masy cytrynowej. Lekko ją przestudzić i wymieszać z resztą masła. Krem rozsmarować na upieczonym spodzie. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Białka ubić na sztywno z białym cukrem. Bezę wyłożyć na środek tarty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10 minut. Gotowe ciasto ozdobić kandyzowaną skórką z cytryny.

Swojski jabłecznik z bezą owsianą

Składniki: 1,2 kg jabłek, sok z 1 cytryny, 25 dag masła (margaryny), 42,5 dag cukru, szczypta soli, 4 jajka, 35 dag mąki, pół torebki proszku do pieczenia, 5 białek, 10 dag płatków owsianych, tłuszcz do formy.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na cząstki i natychmiast skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z 25 dag cukru i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać 4 jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy.

Ciasto rozsmarować na spodzie wysmarowanej tłuszczem blachy. Rozłożyć cząstki jabłek, lekko wciskając je w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut.

Ubić 5 białek na sztywno. Porcjami dosypywać resztę cukru i ubijać dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści. Bezę wymieszać z 7,5 dag płatków owsianych (mogą być pokruszone).

Po 20 minutach pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika. Rozsmarować na nim przygotowaną bezę. Zwiększyć temperaturę pieczenia do 225°C. Blachę z ciastem ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze 6-8 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Posypać jabłecznik pozostałymi płatkami owsianymi.

Kakaowe kostki z bezą i brzoskwiniami

Składniki: 200 g masła, 180 g drobnego cukru, 4 żółtka, 2 jajka, 200 g mąki półgrubej, 30 g kakao, sól, 1 mały proszek do pieczenia, masło i mąka do formy, 4 brzoskwinie (mogą być z puszki). Masa bezowa: 4 białka, 150 g drobnego cukru, 50 g cukru pudru.

Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, stopniowo dodawać żółtka i całe jajka. Partiami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli. Formę natłuścić i wysypać mąką. Przelać ciasto, wygładzić wierzch. Brzoskwinie z puszki odcedzić z syropu, pokroić w cząstki. Lekko wcisnąć je w ciasto.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec około 30 minut. Z białek i drobnego cukru ubić półsztywną pianę. Ubijając, stopniowo dosypywać cukier puder. Bezę rozsmarować na podpieczonym cieście i oprószyć cukrem pudrem. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 20 minut.


Dowiedz się więcej na temat: ciasta | Tarta cytrynowa | szarlotka

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje