Reklama

Reklama

Po niej będziesz lżejsza

Sałatka z czerwonej kapusty to prawdziwa witaminowa bomba. Możemy zrobić wersję z biała kapustą, będzie równie dobra. Można też dodać różne rodzaje sera.

Czas przyrządzenia: 15
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 25 dag zielonych winogron
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 cytryna
  • po 4 łyżki octu winnego i oliwy l sól,
  • biały pieprz
  • cukier
  • listki melisy do dekoracji

Przygotowanie

Kapustę umyć, usunąć nieładne wierzchnie liście, bardzo drobno poszatkować. 

Zmieszać ocet, oliwę, sok z cytryny, dodać sól, cukier i pieprz, dobrze wymieszać. 

Kapustę włożyć do dużej miski, polać sosem i mocno ugniatać dłońmi przez około 5 minut. Naczynie z kapustą przykryć i wstawić do lodówki na całą noc (kapusta musi się przegryźć, wtedy nabierze smaku i zmięknie). 

Winogrona umyć, oderwać z łodyżek, przekroić na pół. Ser pokroić w dekoracyjne trójkąty. Wymieszać z kapustą. Udekorować listkami melisy.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: kapusta | sałatka | Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje