Reklama

Placuszki z owocami i miodem

Wyśmienity pomysł na leniwe, weekendowe śniadanie.

Składniki

  • 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • pół kostki rozpuszczonego masła
  • 2 duże banany
  • po garści malin i borówek
  • miód
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz solą. W drugiej misce połącz jajka z mlekiem i masłem. Następnie wymieszaj ze sobą mokre i suche składniki. 

2. Banany obierz i pokrój w plastry. Resztę owoców umyj i osusz. 

3. Na niewielkiej patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto łyżką i smaż z obu stron przez 2 minuty. Odsącz każdy placek na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 

4. Układaj je na talerzu jeden na drugim, przekładając plasterkami bananów, malin i borówek. 

Reklama

5. Na ostatnim placku ułóż resztę owoców. Obficie polej miodem i oprósz cukrem pudrem (puder możesz zastąpić prażonymi na suchej patelni orzechami). Podawaj na ciepło.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy