Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placuszki z fety i cukinii

Przepis Anny Starmach.

Składniki

  • 2 cukinie
  • ½ cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g fety
  • 25 g mąki pszennej (lub więcej)
  • 25 g parmezanu
  • 1 jajko
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • 200 ml jogurtu greckiego, garść świeżej mięty do podania

Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sok i skórkę otartą z cytryny, sól, pieprz, jajko, mąkę i starty parmezan, całość wymieszaj na możliwie gładką masę.

Reklama

Ser feta rozkrusz widelcem, dodaj do wymieszanych składników. Jeśli ciasto jest zbyt wodniste (to zależy od soczystości cukinii), dodaj jeszcze odrobinę mąki.

Łyżką nakładaj małe porcje ciasta na rozgrzaną na patelni oliwę, smaż do zrumienienia (1-2 minuty z każdej strony). Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego.

Podawaj z gęstym jogurtem greckim i świeżą miętą.

Przepis pochodzi z książki "Pyszne kolacje" Anny Starmach. Wydawnictwo Znak. Premiera: 31 października 2018 r.

Reklama

Reklama