Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placuszki z cukinii

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • ½ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej
  • sól
  • pieprz

Komosę ryżową dokładnie opłucz. Wrzuć do rondelka, wlej wodę (w proporcji: jedna szklanka komosy i dwie szklanki wody), wsyp sól. Zagotuj doprowadzając do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj ok. 15 min. Cukinię umyj, zetrzyj na tarce. Przełóż na sito, posól i odstaw na ok. pięć min. Następnie bardzo dokładnie odciśnij. Cebulę drobno posiekaj. 

Do miski włóż wystudzoną komosę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Dopraw. Z masy uformuj  placuszki. Smaż na mocno rozgrzanym oleju.

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje