Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placki ziemniaczane z mięsem i sosem

Przygotowanie:

Reklama

Chili przekroić, usunąć nasiona, posiekać razem z cebulą i czosnkiem. Na maśle podsmażyć chili, czosnek i połowę cebuli, dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, dżem i żurawinę, dusić 5 minut, dodać sól i pieprz.

Przyrządzić sos winegret: wymieszać musztardę, miód, ocet, doprawić. Na koniec utrzeć z oliwą, sosem polać sałatę.

Ziemniaki obrać, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać posiekaną cebulę, wymieszać z mąką, jajkami, dodać sól i pieprz.

Olej rozgrzać na patelni. Nakładać łyżką masę ziemniaczaną, formować cienkie placki. Na wierzch nakładać cienką warstwę mięsa z metki, zalać łyżką surowego ciasta. Smażyć ok. 3 min, aż placki się zrumienią od spodu, odwrócić, smażyć kolejne 3 min. Zdjąć z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmażone placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podawać z sosem i sałatką.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje