Reklama

Placki ziemniaczane z mięsem i sosem

Składniki

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 35 dag metki
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 5 łyżek oleju

Składniki na sałatkę

  • 1 paczka miksu sałat
  • po 1 łyżeczce musztardy i miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu winnego

Składniki na sos pomidorowy

  • 40 dag pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 8 dag suszonej żurawiny
  • 1 łyżka dżemu z żurawiny
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Chili przekroić, usunąć nasiona, posiekać razem z cebulą i czosnkiem. Na maśle podsmażyć chili, czosnek i połowę cebuli, dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, dżem i żurawinę, dusić 5 minut, dodać sól i pieprz.

Przyrządzić sos winegret: wymieszać musztardę, miód, ocet, doprawić. Na koniec utrzeć z oliwą, sosem polać sałatę.

Ziemniaki obrać, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać posiekaną cebulę, wymieszać z mąką, jajkami, dodać sól i pieprz.

Reklama

Olej rozgrzać na patelni. Nakładać łyżką masę ziemniaczaną, formować cienkie placki. Na wierzch nakładać cienką warstwę mięsa z metki, zalać łyżką surowego ciasta. Smażyć ok. 3 min, aż placki się zrumienią od spodu, odwrócić, smażyć kolejne 3 min. Zdjąć z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmażone placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podawać z sosem i sałatką.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy