Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placki ziemniaczane z łososiem i warzywami

Polskich odmian tego warzywa mamy ponad 40. Kartofle w połączeniu z różnymi dodatkami rozpływają się w ustach!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki dodatkowe

  • 2 pomidory malinowe
  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odstaw na 10 minut, a następnie odlej zbierający się sok. Dodaj mąkę, drobno posiekaną cebulę, jajko oraz szczyptę soli. Wymieszaj. 

2. Rozgrzej na patelni olej. Nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty na złoty kolor. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze około 2 minut. 

3. Umyj pomidory i pokrój je w kostkę. Szczypior i koper posiekaj, a łososia podziel na kawałki. Podawaj placki z łososiem i warzywami, oprószonymi solą i pieprzem.  

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje