Reklama

Reklama

Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i koperkiem

Klasyka, która smakuje każdemu- polecamy przepis na ponadczasowe placki ziemniaczane ze śmietaną.

Składniki

  • 500 g startych ziemniaków
  • 2 jajka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Reklama

Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy na złoty kolor. Do miski z tartymi ziemniakami dodajemy przesmażoną wystudzoną cebulkę z czosnkiem, jajko, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy masę. Smażymy placki z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podajemy z kwaśną śmietaną i koperkiem. Placki są też świetnym dodatkiem do gulaszu, czy innych potraw z sosem. Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje