Reklama

Reklama

Placki ziemniaczane z gulaszem

Danie, które sprawdza się w każdej sytuacji. Domownicy będą zachwyceni!

Składniki

  • 500 g startych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • łyżka suszonego majeranku
  • 2 cebule
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 200 g mięsa wołowego mielonego
  • 2 papryki czerwone
  • marchewka
  • pietruszka
  • 150 g pieczarek
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżki koncentratu
  • 250 g passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • łyżka wędzonej papryki
  • łyżka słodkiej papryki
  • pół płatków chili

Sposób przygotowania:Sposób przygotowania: Mięso mielone podsmażamy na złoty kolor. W osobnym garnku smażymy pokrojoną cebulę, startą marchewkę z pietruszką, paprykę oraz pieczarki przez 7 minut. Na koniec smażenia dodajemy wcześniej przygotowane mięso, suszone przyprawy, koncentrat pomidorowy i passatę. Całość dusimy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Łączymy z jajkami, mąką, suszonym majerankiem i posiekaną cebulą. Solimy i pieprzymy. Placki smażymy na patelni z olejem, po 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki ziemniaczane podajemy z gulaszem, kwaśną śmietaną oraz szczypiorkiem. Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje