Reklama

Placki ziemniaczane z boczkiem i marchewką

Oczaruj gości z pysznymi dodatkami.

Składniki

  • 2 średnie ugotowane marchewki
  • 80 dag ziemniaków
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jaja
  • śmietana
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej wrzuć pokrojony w kostkę boczek i posiekane cebule. Całość podsmaż. Gdy boczek się zrumieni, przełóż wszystko do miseczki i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Ziemniaki i marchewkę zetrzyj na tarce. Do tej samej miski dodaj wystudzony boczek z cebulką, jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.

Na rozgrzany olej wykładaj niewielkie porcje masy, formując placuszki. Smaż na złoto na średnim ogniu. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy