Reklama

Reklama

Placki z mięsnym sosem

To klasyka polskiej kuchni.

Składniki na mięsny sos

  • 600 g łopatki lub szynki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g pieczarek
  • olej
  • ostra i słodka papryka w proszku
  • sól
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 1/2 l bulionu
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Składniki na placki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • sól
  • olej

Przygotowanie:

Reklama

Mięso umyj i osusz. Pokrój w niewielką kostkę. Na rozgrzanym oleju obsmaż na złoty kolor.

Cebulę i marchewkę obierz, a paprykę oczyść. Wszystkie warzywa pokrój w niedużą kostkę.

Pieczarki pokrój w ćwiartki.

Wszystkie warzywa dodaj do mięsa. Dopraw mieloną papryką, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Dolej bulion.

Duś przez około półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie.

Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy, jeśli sos będzie za rzadki - przygotuj zasmażkę.

Placki - obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Drobno posiekaj cebulę.

Do startych ziemniaków dodaj mąkę, drobno posiekaną cebulę, jajko i sól. Dokładnie wymieszaj.

Na petelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: placki po węgiersku

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje