Reklama

Reklama

Placki z kiszonej kapusty

Warto docenić smaki kuchni polskiej. Te proste placki z kiszonej kapusty zawsze miło wspominam. Z dodatkiem kwaśnej śmietany są przepyszne. Jeśli chcecie, możecie ten zestaw wzbogacić o dodatek produktu białkowego. Fajnie sprawdzi się wędzony łosoś, makrela lub pstrąg - poleca Malwina Bareło, autorka książki "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy".

Czas przyrządzenia: 20 minut

Składniki

  • 20 minut
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • Pół łyżeczki suszonego majeranku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • Kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Reklama

Kapustę dokładnie odciskamy. Sok warto zachować i np. wypić. Jest bardzo zdrowy. Kapustę drobno siekamy. W misce umieszczamy mąkę, mleko, jajko, dodajemy majeranek, około pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Dokładnie mieszamy trzepaczką. Dokładamy kapustę, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy małe porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Przechowywanie:

W zamkniętym pojemniku w lodówce do dwóch dni.

Przepis pochodzi z książki Malwiny Bareło "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy". Znak Horyzont. Premiera: październik 2020 r.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje