Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placki z fetą i cukinią

Cukinia ma delikatny smak, który można doskonale wzbogacić różnorodnymi dodatkami. Jest smaczna i niskokaloryczna.

Składniki

  • 2 cukinie
  • opakowanie sera feta
  • 15 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej

Składniki na sos

  • gęsty jogurt naturalny
  • pół pęczka koperku
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Cukinie zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dopraw solą i odstaw na kwadrans. Po tym czasie odciśnij i odlej sok. Dodaj pokruszony ser feta, posiekaną natkę i przyprawy. 

2. W jednej misce ubij pianę z jajek, w drugiej misce połącz mąkę z żółtkami. 

3. Powstałe ciasto połącz z przygotowaną masą z cukinii i ubitą pianą. Delikatnie wymieszaj. 

4. Na patelni rozgrzej olej. Partiami kładź nieduże placuszki i smaż je z obu stron na złoto. 

5. Koperek posiekaj i wsyp do jogurtu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Sos wymieszaj i podawaj jako dodatek do placków. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama