Reklama

Placki z cukinii i ziemniaków

Cukinie, patisony, kabaczki, dynia… Sycące i rozgrzewające dania na chłodniejsze dni. Przedstawiamy przepis na lekkie, pożywne placuszki z cukinii i ziemniaków.

Składniki na placki

  • 1 kg ziemniaków
  • 600 g cukinii
  • 1 mała marchewka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Składniki ponadto

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ cukinii
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj salsę pomidorowo-cukiniową. Cukinię (wraz ze skórką) pokrój w średnią kostkę. Do rondelka wrzuć pomidory. Dodaj ocet balsamiczny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś na średnim ogniu około 10 min, aż sos zgęstnieje. Dodaj do niego zioła, cukier i cukinię. Dopraw. 

2. Ziemniaki oraz marchewkę obierz, umyj. Zetrzyj na tarce na małych oczkach. Cebulę i cukinię (wraz ze skórką) zetrzyj na tarce na małych oczkach. Przełóż do ziemniaków z marchewką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz obie mąki. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie bardzo gorący, łyżką nakładaj porcje ciasta formując placki. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj z salsą pomidorowo-cukiniową.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy