Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placki z cukinią

Placki możesz podać z potrawką z duszonych warzyw (papryka, cukinia, cebula, bakłażan) lub z gęstą śmietaną. Pyszne gorące, ale na zimno też dobre.

Składniki

  • 1 kg mączystych ziemniaków, najlepiej dużych
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża marchewka
  • 5 dag tartego żółtego sera
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz świeżo mielony, słodka papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, przełożyć na sitko, odcisnąć (sok zachować), odstawić. Pulpę ziemniaczaną przełożyć do miski, dodać jajka, przyprawy, wymieszać, dodać skrobię z soku, oba rodzaje mąki i tarty żółty ser.

Marchewkę i cukinię umyć. Marchewkę obrać. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy. Wkroić posiekaną cebulę, dodać roztarty czosnek, wymieszać. Masa powinna być półpłynna. Jeżeli jest za gęsta, dolać trochę odciśniętego soku.

Rozgrzać olej na patelni. Nakładać porcje masy, wygładzić, by placki były cienkie (lepsze są niewielkie niż ogromne i grube - takie nie będą chrupiące). Smażyć po kilka minut z każdej strony, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje