Reklama

Placki warzywne

Są szybkie w przygotowaniu i idealnie sprawdzą się jako przekąska lub kolacja.

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 50 g ostrego żółtego sera
  • po łyżeczce przyprawy do ziemniaków i warzywka
  • po 1/4 strąka czerwonej i zielonej papryki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Papryki myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Lekko je przesmażamy na dwóch łyżkach oleju i odstawiamy do wystygnięcia. 

2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki warzywka. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem. Do ziemniaków dodajemy paprykę, jajka, starty na tarce o grubych oczkach ser oraz mąkę. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków, warzywkiem, solą oraz pieprzem. 

3. Placki nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z surówką, ewentualnie z sosem, np. jogurtowo-czosnkowym.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy