Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placki w egzotycznym sosie

To prosty przepis, którym możesz zaskoczyć gości. Porcję dla ośmiu osób spokojnie przygotujesz w pół godziny.

Składniki dla: 8

Składniki

  • 8 plasterków szynki
  • 8 plastrów żółtego sera (najlepiej goudy)
  • 80 dag ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • l 1/2 małego
  • świeżego ananasa
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki
  • konfitury z żurawiny
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku do dekoracji

Przygotowanie: 

Ananasa obrać, wykroić twardy środek, miąższ pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać. Cukier zagrzać w rondlu, gdy się rozpuści, zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać. Do płynnego karmelu ostrożnie dodać ananasa i cebulę, wlać ocet, trzy - mać na małym ogniu, częściowo odparować, wymieszać z żurawiną, doprawić do smaku. 

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, odlać nadmiar płynu. Wymieszać z jajkami i mąką, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać część oleju, smażyć na nim placki: na patelnię położyć 2-3 łyżki masy ziemniaczanej, ułożyć na niej po jednym plasterku szynki i sera, przykryć kolejną warstwą masy ziemniaczanej. Łyżką formować owalne placki. Smażyć je partiami, na średnim ogniu, po ok. 5 minut z każdej strony. 

Gorące placki ułożyć na talerzach, podawać z sosem ananasowym (na zimno lub na ciepło). Udekorować gałązkami tymianku.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje