Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placki bez ziemniaków

Danie podaj ze świeżymi kiełkami słonecznika, cukrem pudrem lub gęstą śmietaną.

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • sól
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku
  • jajko
  • 1 szklanka mąki razowej
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

Reklama

Jajko dokładnie wymieszać z kefirem, wodą, dwiema łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę kukurydzianą, razową i płatki owsiane. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Do masy dodać posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste, można wlać nieco wody lub mleka. Ciasto odstawić na 15 minut, aby płatki napęczniały i składniki dokładnie połączyły się w jednolitą masę.

Rozgrzewać olej porcjami na patelni, na gorący tłuszcz wlewać ciasto łyżką, formując z niego placuszki. Obsmażać je na złoty kolor po kilka minut z każdej strony.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje