Reklama

Reklama

Placki bez tajemnic

Placki ziemniaczane potrafią oczarować. Podpowiemy ci, jak je przygotować, aby zachwycały swoim wyglądem i smakiem.

Placki ziemniaczane - przepis podstawowy

Składniki: 1 kg surowych ziemniaków, cebula, jajko, łyżka śmietany, pieprz, sól, mąka pszenna, mąka ziemniaczana.

Reklama

Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wbij jajko, dodaj 2 łyżki śmietany. Wsyp łyżeczkę pieprzu, soli i wymieszaj. Dodaj około 3/4 szklanki pszennej mąki i 3 łyżki ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej około pół szklanki oleju i usmaż placki z obu stron na złocisty kolor. Jeśli po usmażeniu placki ociekają tłuszczem, należy odsączyć je na papierowym ręczniku. ll Jeśli usmażysz większą porcję placków, aby były chrupiące, trzymaj je w gorącym piekarniku.

Możesz także przygotować placki ścierając ziemniaki na grubych oczkach - wówczas ich smak będzie zupełnie inny!

Placki ziemniaczane są doskonałe na słodko - ze śmietaną i cukrem - lub z przeróżnymi sosami : mięsnym-gulaszowym, paprykowym leczo lub grzybowym.

Wypróbuj nasze przepisy!

Na słodko z twarożkiem

Składniki: 8 ziemniaków, sól, jajko, 3 łyżki mąki pszennej, płaska łyżka mąki ziemniaczanej, olej, po 10 dag jasnych i ciemnych winogron, laska wanilii, 25 dag twarożku śmietankowego, 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru

Przygotowanie: Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj jajko, wsyp oba rodzaje mąki. Całość przypraw solą i wymieszaj. Rozgrzej olej. Łyżką nabieraj po porcji masy i układaj. Smaż z obu stron na złoty kolor. Ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Umyj i osusz winogrona. Przekrój na pół i usuń pestki.

Twarożek utrzyj z laską wanilii, 2 łyżkami mleka oraz 2 łyżkami cukru. Kiedy masa będzie gładka, dodaj posiekaną miętę oraz winogrona. Twarożek nałóż pomiędzy dwa placki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Pikantne placki z gulaszem

Składniki: 2 cebule, 1 kg ziemniaków, 2 jajka, czerwona i zielona papryka, 1,5 łyżki mąki, pieprz, sól, 60 dag wieprzowiny, 30 dag boczku, kostka rosołowa, szklanka śmietany, 2 łyżki pasty paprykowej, łyżka mąki, po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej l listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu, olej.

Przygotowanie: Podsmaż pokrojone mięso i boczek. Dodaj paprykę, listek laurowy, ziarenka pieprzu, paprykę słodką i ostrą oraz bulion. Całość duś przez 30 minut. Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z mąką i pastą paprykową. Ziemniaki i cebulę obierz, następnie zetrzyj na tarce. Odstaw na 5 minut. Odlej część wody, dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Na usmażone placki kładź porcje gulaszu. Podawaj złożone na pół.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje