Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placek ze śliwkami

Pyszne jesienne ciasto.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 600 g śliwek
  • 2–3 łyżki mąki
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2–3 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Ziemniaki dokładnie umyj, cienko obierz i utrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj mąkę, cukier, szczyptę soli, cynamon i dokładnie wymieszaj.

Reklama

Formę do zapiekania wysmaruj grubo masłem, wysyp bułką tartą.

Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki.

Wylej masę ziemniaczaną do formy. Forma może być prostokątna, okrągła lub kwadratowa, sam zdecyduj, ważne, żeby masa po wylaniu miała maksymalnie 2 cm. Na wierzchu ułóż połówki śliwek jedną obok drugiej. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz około godziny.

Wystudź ciasto. Po wyjęciu podziel na kwadraty i podawaj posypane obficie cukrem pudrem. A jeśli masz ochotę, to połóż na wierzch każdego kawałka łyżkę zimnego gęstego jogurtu.

Przepis pochodzi z książki "Ziemniak" Joanny Jakubiuk. Wydawnictwo: Edipresse Książki.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje