Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placek ze śliwkami

Składniki

  • 1,5 kg śliwek
  • 2 żółtka
  • 350 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g miękkiej margaryny lub masła
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia

Przygotowanie:

Reklama

Przesianą mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do miski wlej żółtka, wsyp 200 g cukru oraz cynamon. Wymieszaj trzepaczką lub widelcem. Do drugiej miski włóż margarynę lub masło. Wsyp pozostały cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania do masy dodawaj po jednym jajku. Następnie w 2 porcjach wsyp suche składniki. Zmiksuj na jednolite ciasto.

Śliwki umyj, osusz. Przekrój na pół, usuń pestki. Blachę (o wym. 32x38 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Rozłóż połówki śliwek, zalej masą żółtkowo-cukrową. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw blachę z ciastem. Piecz 50-60 min. Wystudź w uchylonym piekarniku. Podawaj z kleksem bitej śmietany lub jogurtu typu greckiego.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje