Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placek z kalafiorem i papryką

Posypmy natką pietruszki.

Składniki

  • 600 g kalafiora
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 6 jaj
  • po jednej niedużej czerwonej i zielonej papryce
  • 150 g białego sera
  • 100 g mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

1. Umyte papryki przekrawamy na pół i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w paski, a obraną cebulę w półplastry. Umyty kalafior dzielimy na różyczki. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.

Reklama

2. Kalafior wrzucamy do gorącej osolonej wody na 2 minuty, odcedzamy.

3. Na rozgrzanym oleju 4-5 minut podsmażamy cebulę i paprykę. Minutę przed końcem dodajemy czosnek, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy i zestawiamy z ognia.

4. Biały ser rozgniatamy. Dodajemy przesianą mąkę, jaja, pieprz, sól i mieszamy, żeby składniki się połączyły. Na koniec łączymy z kalafiorem i papryką z cebulą.

5. Okrągłą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę, wyrównujemy i pieczemy ok. 35 minut w 200ºC. Placek możemy podać na ciepło lub na zimno. Idealnie będzie do niego pasowała surówka z kapusty

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje