Reklama

Placek z jagodami

Do tego ciasta najlepiej dodać ciemny cukier trzcinowy muscovado o intensywnym posmakumelasy albo nieco jaśniejszy demerara o smaku karmelowym.

Składniki

  • 40 dag jagód
  • 25 dag mąki pszennej razowej
  • 15 dag masła
  • 12 dag cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 60 ml mleka
  • 3,2 proc.
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Owoce umyć, osączyć na sicie. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ubijania, wbijać po 1 jajku, następnie dodawać po 1 łyżce mąki i mleka. 

2. Blachę o wymiarach 24x27cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać nożem z wierzchu, obsypać jagodami. 

3. Placek piec 40 min w temp. 175°C (sprawdzić patyczkiem, czy suchy). Wystudzony oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy