Reklama

Placek z dodatkiem wieprzowiny

Składniki na 6 porcji

  • 30 dag ciasta na pizzę lub francuskiego
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 25 dag wieprzowiny mielonej
  • 1 pęczek dymki
  • 5 dag parmezanu
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier

1. Szparagi oczyścić, pokroić na ukośne kawałki, ugotować (2 minuty) w osolonej wodzie z 1 łyżeczką cukru, odcedzić, ostudzić.

2. Dymkę opłukać, białą część pokroić w plasterki, usmażyć na oleju. Dodać rozdrobnione mielone mięso, smażyć przez kilka minut do zrumienienia. Doprawić solą i pieprzem.

3. Szczypior pokroić w krążki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać ze śmietaną. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

4. Ciasto wyjąć z lodówki 5-10 minut przed przygotowaniem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozciągnąć na nim ciasto. Równomiernie posmarować sosem czosnkowym. Rozłożyć szparagi na przemian z mięsem. Piec 15-20 minut w temp. 200-220°C. Gorący placek posypać parmezanem i szczypiorem, podawać od razu.

Reklama

Zobacz również:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy