Reklama

Reklama

Placek z buraczkami i mozzarellą

Składniki na 6 porcji

  • 30 dag ugotowanych czerwonych buraków
  • 20 dag kremowego twarożku śmietankowego
  • 2 łyżki pesto (ze słoika)
  • sól
  • pieprz
  • 40 dag gotowego surowego ciasta drożdżowego w rulonie (np. Henglein można
  • kupić w Tesco, podobne ciasto oferuje też Lidl)
  • 12,5 dag mozzarelli
  • 5 gałązek czosnku niedźwiedziego albo bazylii

Przygotowanie:

1. Ugotowane, wystudzone buraki pokroić w cienkie plasterki. Twarożek utrzeć z pesto na gładką masę. Przyprawić ją do smaku solą oraz pieprzem.

Reklama

2. Gotowe ciasto drożdżowe rozwinąć i wraz z papierem przełożyć na blachę tak, aby przykryło cały spód i brzegi formy do wysokości ok. 2 cm.

3. Ciasto posmarować serkiem z pesto. Rozłożyć plasterki buraków. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki. Położyć je na wierzchu placka.

4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec 10- -15 minut. Czosnek niedźwiedzi (lub bazylię) opłukać, osuszyć, listki grubo posiekać. Posypać nimi upieczony placek.

Do placka z buraczkami równie dobrze jak mozzarella pasować będzie bardziej wyrazista w smaku bryndza (bardzo dobra jest Bryndza, a nawet ostrzejszy ser pleśniowy).

Życie na gorąco

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: tarta

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje