Reklama

Reklama

Placek z aronią pachnący dzieciństwem

Choć aronia ma cierpki smak, możesz zrobić z niej pyszne ciasta. Warto, bo zawiera mnóstwo witamin.

Składniki na ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • kostka masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na piankę

  • 5 białek
  • szklanka cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe w proszku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 400 g dojrzałej aronii

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. 

2. Podziel je na 2 części (2/3 oraz 1/3). Owiń je folią i wstaw na kwadrans do zamrażarki. 

3. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylep większym kawałkiem schłodzonego ciasta i wstaw na około 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. 

4. Białka ubij na sztywną pianę. Powoli wsypuj cukier waniliowy oraz zwykły i proszek budyniowy. Cienkim strumieniem dolej olej, po czym całość zmiksuj. 

5. Na spód podpieczonego ciasta wyłóż piankę i wyrównaj. Rozłóż oczyszczoną aronię, a wierzch posyp pozostałym startym ciastem. 

6. Wstaw placek do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190ºC i piecz około 25 minut.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje