Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placek z ananasem i kruszonką

​Zanim upieczesz placek, do surowego ciasta drożdżowego możesz dodać rodzynki lub inne bakalie, które lubisz.

Składniki

  • 125 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 450 g mąki
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • sól
  • jajko
  • 50 g wiórków z kokosa
  • 2 łyżki żelatyny
  • puszka ananasów w plasterkach
  • limonka
  • 200 g śmietany kremówki
  • 400 g mielonego twarogu
  • 500 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Reklama

Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Do miski przełóż 250 g mąki, 30 g masła, 30 g cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajko. Wlej mleko z drożdżami i zagnieć ciasto. Przykryj je i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Stop 170 g masła. Do drugiej miski wsyp resztę mąki, 120 g cukru i wiórki. Wlej masło i rozcieraj składniki palcami na kruszonkę.

Wyrośnięte drożdżowe zagnieć i rozwałkuj. Przełóż do blachy i posyp kruszonką. Piecz 20 minut w temperaturze 175 °C. Żelatynę namocz i odstaw. Ananas pokrój, a zalewę zachowaj.

Limonkę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Śmietanę ubij. Twaróg utrzyj z jogurtem, resztą cukru zwykłego i wanilinowego. Dodaj skórkę i 4 łyżki soku. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Połącz z 3 łyżkami zalewy z ananasa i masą serową. Dołóż śmietanę kremówkę i wszystko wymieszaj.

Ciasto rozetnij na 2 płaty. Do kremu dodaj kawałki ananasa i rozsmaruj na spodzie. Przykryj plackiem z kruszonką i wstaw do lodówki.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje