Reklama

Reklama

Placek z agrestem

Masz ochotę na małe co nieco do popołudniowej herbaty? Polecamy przepis na pyszny placek z agrestem.

Składniki

  • 50 dag mąki krupczatki
  • 75 dag agrestu
  • 10 dag cukru pudru
  • 25 dag zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 białek
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać starte na tarce masło, żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepić tortownicę, piec 15 minut w temp. 200°C. Podpieczone wyjąć, posypać bułką tartą. 

2. Agrest oczyścić, wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na ciasto. Owoce lekko ponakłuwać. 

3. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, miksować 3 minuty. Dodać proszek budyniowy, dokładnie wymieszać. 

4. Pianę wyłożyć na agrest, wyrównać. Piec 50 minut w temp. 180°C. Udekorować surowymi owocami.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje