Reklama

Placek ucierany z owocami

To ciasto jest pyszne z malinami, truskawkami lub wiśniami.

Składniki

  • 400 g mąki
  • mały gęsty jogurt naturalny lub śmietana 18 proc.
  • 6 jaj
  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 tacki malin (około 300 g)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
  • cukier puder

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Oddziel żółtka od białek i kolejno dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. Wlej śmietanę lub jogurt i znów utrzyj.

Przesiej mąkę przez sito. Wymieszaj ją z cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodawaj powoli po łyżce do masy, wszystko ucierając mikserem.

Ubij ze szczyptą soli białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je do masy. Wyłóż blachę papierem. Wylej ciasto. Wsyp bułkę tartą do sitka i oprósz nią delikatnie ciasto (owoce nie opadną na dno).

Reklama

Umyj maliny, delikatnie je osusz i równomiernie rozłóż na cieście. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C i piecz około 40 minut. Placek oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także:



Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy