Reklama

Reklama

Placek migdałowy z ananasem

Migdały i ananasy zawierają dużo dobrych składników jakimi są makro- i mikroelementy oraz witaminy. Z pewnością sprawdzą się nie tylko we wspieraniu naszego zdrowia, ale także jako pyszne składniki ciasta.

Składniki

  • 200 g masła
  • 160 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mielonych migdałów
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2-3 krople ekstraktu migdałowego
  • ananasy z puszki
  • wiśnie (z mrożonki)
  • galaretka

Sposób przygotowania: 

Piekarnik nagrzej do 185˚C. Do miski wsyp obie mąki, migdały i proszek do pieczenia. Wymieszaj, odstaw. Plastry ananasa odsącz, wiśnie rozmroź. Przygotuj galaretkę. 

Tortownicę (o średnicy ok. 26 cm), wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Kolejno wbijaj jajka, wciąż ucierając. Zmniejsz obroty i ucieraj do połączenia się składników. Na koniec dołóż śmietanę i ekstrakt. Wymieszaj wszystko łyżką. 

Gotowe ciasto wylej do przygotowanej tortownicy i wyrównaj wierzch. Podpiecz przez ok. 35 minut. 

Następnie formę wyjmij. Ułóż na cieście plastry ananasa oraz wisienki. Piecz całość, aż wierzch placka się zrumieni, ok. 20 minut. 

Placek wyjmij i wystudź. Cienko rozprowadź galaretkę.  

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje