Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placek drożdzowy z rodzynkami

Domowe ciasto do popołudniowej kawy? Wypróbuj przepis na puszysty placek z rodzynkami.

Składniki na ciasto

  • 50 dag mąki typu 550
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka mleka 3,2 proc.
  • 3 żółtka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 5 dag rodzynek
  • sól

Składniki na kruszonkę

  • 10 dag mąki
  • po 5 dag masła i cukru

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Drożdże rozetrzeć w misce z 1 łyżką cukru, dodać 2 łyżki mąki, zalać 5 łyżkami letniego mleka, wymieszać, przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

2. W rondlu roztopić masło, wlać resztę mleka, wsypać cukier, wymieszać, przestudzić, połączyć z zaczynem. Do mieszaniny dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i żółtka. Wyrobić elastyczne ciasto - ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z hakami. Na końcu do ciasta dodać opłukane rodzynki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), przykryć czystą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 i 1/2 godziny. Przed wstawieniem do piekarnika placek obsypać kruszonką. Piec ok. 45 minut w temp. 180°C, sprawdzić patyczkiem, czy suche. 

3. Na kruszonkę: posiekane masło rozcierać w rękach z mąką i cukrem, aż powstaną grudki. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje