Reklama

Reklama

Placek drożdżowy bez wyrabiania z truskawkami i kruszonką migdałową

Przepis ten możecie wykorzystać dzięki uprzejmości autorki bloga "Historie słodko-słone". Placek drożdżowy bez wyrabiania z truskawkami i kruszonką migdałową ma smak niepowtarzalny - kto raz skosztuje, nie będzie się mógł oprzeć, by nie sięgnąć po następny kawałek.

Składniki na dużą blachę

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 5 jajek zerówek (w temperaturze pokojowej)
  • szczypta soli
  • szklanka drobnego cukru
  • 3/4 kostki drożdży (75 gramów)
  • szklanka oleju rzepakowego
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżeczka ekstraktu z naturalnej wanilii
  • Na wierzch: około 300 gramów truskawek (lub innych owoców sezonowych)

Kruszonka migdałowa

Składniki

  • pół szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru brązowego,
  • pół szklanki płatków migdałowych,
  • pół kostki masła.

Do dużej miski lub garnka przesiać mąkę. Jajka z dodatkiem soli roztrzepać widelcem w dużym kubku i wylać w dołek zrobiony w mące. Na jajka wysypać cukier, a na niego pokruszyć w rękach drożdże (one także powinny być w temperaturze pokojowej). Na drożdże wylać szklankę oleju, a następnie szklankę ciepłego mleka (nie gorącego!) z dodatkiem ekstraktu wanilii. Nie mieszać.

Reklama

Przykryć ściereczką i zostawić w spokoju i cieple na 3 godziny.

Po tym czasie wymieszać krótko, zaledwie do połączenia się składników, dużą łyżką.

Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć pokrojone truskawki i kruszonkę (by ją zrobić, wystarczy niedbale zagnieść podane wyżej składniki).

Placek wstawić do zimnego piekarnika. Następnie ustawić grzanie "góra i dół" bez termoobiegu i piec w 185 stopniach przez 45-50 minut.

Gotowe nazywać ciastem albo plackiem, jak kto lubi.

Polecamy też przepisy na wegańskie burrito, leczo z boczniakami czy wegańskie curry z papają, orzechami nerkowca i miętą

Zobacz także:


Dowiedz się więcej na temat: ciasto drożdżowe | Ciasto drożdżowe z kruszonką

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje