Reklama

Reklama

Placek czekoladowo-wiśniowy

Wilgotne, pyszne ciasto z nutą wiśni i orzechów. Idealne na leniwe podwieczorki!

Składniki

  • 75 g orzechów nerkowca
  • 375 g masła
  • 4 szklanki mąki
  • 5 i pół łyżek kakao
  • 6 jaj
  • szklanka drylowanych wiśni w zalewie
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki śmietanki kremówki
  • 3 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Orzechy nerkowca w miarę drobno siekamy. Wiśnie osączamy. Rozpuszczamy 100 g masła, studzimy. Półtorej łyżki kakao dodajemy do szklanki mąki, mieszamy. Następnie łączymy z połową szklanki cukru, żółtkiem, 3/4 ilości orzechów i płynnym masłem. Zagniatamy rękami, by powstała kruszonka. Odstawiamy w chłodne miejsce. 

2. Pozostałe masło ucieramy z resztą cukru na puszystą masę. Stopniowo dodajemy 5 jaj, mieszamy. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i łączymy z masą maślano-jajeczną na przemian ze śmietanką i wiśniami. 

3. Blachę o wymiarach 24x35 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy na nią ciasto, wyrównujemy. Wierzch posypujemy cukrem brązowym oraz orzechową kruszonką. Pieczemy około 20 minut w 175ºC. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150ºC i pieczemy jeszcze około 40 minut. Gdyby wierzch ciasta za bardzo się spiekał, przykrywamy formę folią aluminiową. 

4. Placek studzimy w blasze 15 minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę, by całkowicie ostygł. Pozostałe orzechy podprażamy na patelni bez tłuszczu i posypujemy nimi ciasto.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje