Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placek czekoladowo-migdałowy

Podajmy z bitą śmietaną i kawą.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 24

Składniki

  • 250 g mąki
  • 400 g masła
  • 350 g cukru
  • 8 jajek
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g migdałów bez skóry
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rumu
  • łyżeczka cynamonu
  • 750 g wiśni
  • cukier puder

Wiśnie myjemy, suszymy, drylujemy i przekładamy na sitko, by odsączyć z nadmiaru soku.

Reklama

Czekoladę i migdały drobno siekamy. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do malaksera przekładamy utarte żółtka z masłem, dodajemy posiekaną czekoladę i migdały, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rum i wyrabiamy, aby składniki dobrze się połączyły. Stopniowo dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą prostokątnej blachy. Na wierzch wykładamy wiśnie i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy 35-45 minut w 180ºC. Ostudzony placek wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje