Reklama

Pizza z szynką i pomidorami

Składniki na 6 porcji

  • 400 g mąki
  • 42 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • łyżka mieszanki włoskich ziół do pizzy
  • 300 g sera mozzarella
  • 450 ml sosu pomidorowego
  • 120 g szynki w plastrach
  • sól, cukier

1. Drożdże rozpuszczamy w 250 ml letniej wody z 3 łyżkami oliwy z oliwek i szczyptą cukru. Mąkę przesiewamy, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, odrobinę cukru, rozpuszczone drożdże, miksujemy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50 minut, żeby urosło.

2. Pieczarki krótko płuczemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, pieczarki, zioła, doprawiamy solą i smażymy ok. 10 minut. Pomidory kroimy w plastry. Ser mozzarella ścieramy na tarce.

Reklama

3. Ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Przekładamy na posmarowaną oliwą blachę. Całą powierzchnię smarujemy pomidorowym sosem i układamy plastry pomidora, szynki i pieczarki. Posypujemy tartym serem. Blachę umieszczamy na dole piekarnika i pieczemy 25-30 minut w 225ºC.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy