Reklama

Reklama

Pizza z anchois

Pizza- jaką najbardziej lubimy? Oczywiście taką z dużą ilością dodatków i za niewygórowaną cenę. Dlatego eksperymentujmy, kładźmy na niej przeróżne składniki, na które mamy akurat ochotę. Będzie pysznie!

Składniki

  • 35 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • kilka łyżek pasty pomidorowej
  • 2 fileciki anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 plasterków szynki drobiowej
  • 10 dag mozzarelli
  • 2 pomidory (opcjonalnie)
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • i pieprz l oliwa

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Drożdże rozpuść w pół szklanki ciepłej wody. Do miski przesiej mąkę, dodaj rozpuszczone drożdże i szczyptę soli. Wymieszaj. Dolej jeszcze pół szklanki letniej wody i wyrób gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed wyłożeniem na blachę, zagnieć je jeszcze raz. Formę o średnicy 30 cm wysmaruj oliwą i wyłóż ją ciastem. 

2. Pastę pomidorową wymieszaj z filecikami anchois, rozgniecionym czosnkiem i szczyptą oregano. Posmaruj nią wierzch i rozłóż na nim plasterki szynki. 

3. Mozzarellę i pomidory pokrój w plasterki i rozłóż na pizzy. Posyp bazylią i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Skrop oliwą i piecz w temp. 180°C przez 20 minut.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje