Reklama

Reklama

Pizza w czterech smakach

Nie ma to jak domowa pizza! Polecamy prosty przepis na włoski placek w czterech smakach.

Składniki na ciasto

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 10 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

Składniki na wierzch

  • sos pomidorowy 300 g
  • tartej mozzarelli
  • 50 g chorizo
  • 1 zielona papryczka jalapeno
  • 3-4 pieczarki
  • 1 czerwona cebula
  • 50 g sera pleśniowego
  • 1 gruszka
  • garść orzechów włoskich
  • garść pomidorków cherry
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Ciasto: Podgrzewamy wodę do ok. 30 stopni i mieszamy z drożdżami i cukrem. Zaczyn wlewamy do mąki, dosypujemy sól, wyrabiamy około 5 minut i na koniec dodajemy oliwę i wygniatamy jeszcze przez 2-3 minuty. Wstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 2-3 godz. do wyrośnięcia. Wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i układamy na blaszce.

Reklama

Całość smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy mozzarellą.

Układamy składniki ćwiartka, po ćwiartce:

1) plasterki kiełbasy, z plasterkami jalapeno

2) plasterki pieczarek z łódeczkami z cebuli

3) plasterki lazura, plastry gruszki i orzechy włoskie

4) połówki pomidorków cherry

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut. Gotowe, smacznego!


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje