Reklama

Pizza po polsku

Wędliny, pieczarki, pomidory, trochę sera… Niewiele trzeba, by powstała pyszna pizza.

Pizzę pieczemy z ciasta drożdżowego. I, po wyrobieniu, jak każde ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ale czasami... wkładamy je do lodówki.

Drugi sposób ma wiele zalet. Zarobione ciasto (od razu np. z podwójnej ilości składników) dzielimy i wkładamy na noc do lodówki. Jedną część wyjmujemy na dwie godziny przed przygotowywaniem pizzy, druga może pozostać w lodówce do trzech dni. A w zamrażalniku ciasto na pizzę może być przechowane nawet trzy miesiące.

Ciasto najlepiej rozciągać ręcznie na bardzo cienki placek na blasze wyłożonej papierem. Wierzch można zrobić np. z szynki, grzybów i papryki. Nadaje się ono także na mini pizze w których ciasto musi być grubsze. 

Reklama

Z szynką i pieczarkami

Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej, łyżeczka soli, 15 g świeżych lub 7 g suszonych drożdży, 1 łyżeczka cukru pudru, 2 łyżki oliwy z oliwek, szklanka ciepłej wody. Sos i dodatki: 150 g tartego sera np. mozzarelli, 100 g pieczarek, 200 g szynki, 150 g oliwek, puszka pomidorów bez skórki w zalewie, szczypta suszonej bazylii.

Przygotowanie: Z drożdży, pół szklanki ciepłej wody, cukru i łyżki mąki robimy zaczyn. Gdy podrośnie, dajemy go do reszty przesianej do miski mąki. Dodajemy olej, resztę ciepłej wody i sól. Wyrabiamy 15 minut. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ze składników tu podanych zrobimy dwie większe lub cztery mniejsze pizze. W zależności od naszej decyzji dzielimy ciasto na dwie lub cztery części. Z każdej formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby ciasto odpoczęło.

Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, a szynkę w paseczki. Oliwki i pomidory odcedzamy z zalewy. Każdą część ciasta wałkujemy na okrągły placek i smarujemy zmiksowanymi pomidorami, zostawiając krawędź o szerokości 1,5 cm. Posypujemy serem tartym i suszoną bazylią, na wierzchu rozkładamy pieczarki, szynkę i oliwki. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku o temperaturze 250ºC. Gotową pizzę dekorujemy świeżymi ziołami i podajemy.

Z bakłażanem

Składniki: 400 g mąki pszennej, łyżeczka soli, 15 g świeżych lub 7 g suszonych drożdży, 1 łyżeczka cukru pudru, 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Dodatki: 3 małe bakłażany, 250 g pomidorów, łyżka oleju rzepakowego, 400 g białego serka homogenizowanego, 100 g tartego sera żółtego, 1 łyżka siekanych liści bazylii

Przygotowanie: Z podanych składników robimy ciasto (jak w przepisie powyżej) i wkładamy je do lodówki na kilka godzin, by odpoczęło. Bakłażany i pomidory myjemy. Bakłażany kroimy na plastry i podsmażamy na rozgrzanym oleju. W misce mieszamy ser biały z połową sera żółtego i bazylią.

Ciasto wałkujemy na cienki, prostokątny placek i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy masą serową, na której układamy bakłażan i grubo pokrojone pomidory. Posypujemy resztą sera żółtego. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 250°C. Dekorujemy np. listkami rukoli. Rukolę można zastąpić liściem oregano albo pietruszki.

Więcej przepisów na domową pizzę znajdziesz TU.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: pizza
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy