Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pizza obchodzi urodziny

Już Egipcjanie doceniali smak płaskiego, okrągłego placka, który spełniał funkcję płatniczą. Rzymianie ciasto zaczęli doprawiać ziołami i przyprawami oraz serem. W XVII wieku do składników dorzucono rybę, a potem Włosi wykorzystali smak pomidora i tak drożdżowy spód przechodził rożne metamorfozy, aby stać się symbolem popkultury.

Ciasto jest najważniejsze. 

Reklama

Niestety przygotowując je popełniamy błędy. Jakie?
Nie pozwalamy ciastu porządnie wyrosnąć.  Dlatego na robienie pizzy warto poświecić więcej czasu (najlepiej dobę). Włosi pozwalają ciastu wyrastać trzy razy. Dzięki temu unikamy wzdęć po zjedzeniu włoskiego przysmaku, a wysadzony brzuch pozostaje jedynie  niemiłym wspomnieniem. 

Warto mieć świadomość, że receptura to jedno, a wykorzystane składniki to drugie. Jakość ma znaczenia. Dlatego starajmy się dobierać produkty starannie, bo w dużym stopniu przekłada się to  smak drożdżowego spodu. 

Smak pizzy zależy również od sosu pomidorowego. Przygotujesz go szybko z pasaty pomidorowej doprawionej oregano, solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek. Wszystkie składniki wystarczy umieścić  w rondlu i gotować przez  ok. 15 minut - aż do uzyskania gęstej konsystencji. Do smaku możesz też dodać odrobinę cukru.

Składniki

  • 600 g mąki ( najlepiej typu 00 to tzw. mąka włoska)
  • 365 ml ciepłej (nie gorącej) wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Do 1/3 szklanki wody oraz 1 łyżki mąki (odejmij z wyżej wymienionej ilości) wkrusz drożdże, dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut, by rozczyn wyrósł. Następnie wsyp do miski pozostałą część mąki, rozczyn, oliwę z oliwek oraz sól. 

Teraz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i delikatnie wyrabiaj ciasto. Gdy stanie się gładkie i elastyczne, odstaw do wyrośnięcia na kilka godzin. Kiedy wyrośnie czynność tę powtórz  jeszcze dwa razy.

Następnie przykryj je podziurkowaną w kilku miejscach folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc. 

Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto podziel na cztery równe części. Każdą z nich delikatnie rozciągnij na kształt koła (średnica ok. 30 cm, grubość ok. 8 mm) - nie używaj do tego wałka. Umieść placki na blaszce i uformuj rant. 

W tym czasie nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury lub rozgrzej w piekarniku specjalny kamień do pieczenia (ta wersja jest polecana, by uzyskać pizzę najbardziej zbliżoną do oryginału). Piecz na dolnym poziomie przez kilka minut (im krócej, tym lepiej).

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: pizza | Styl.pl | ciasto drożdżowe

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje