Reklama

Reklama

Pizza kalafiorowa ze szparagami

Zaskocz domowników wykwintnymi daniami – niczym z restauracji. Wypróbuj przepis na oryginalną, doskonałą w smaku pizzę na bazie kalafiora ze szparagami.

Składniki

  • 300 g kalafiora
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki mielonego lnu
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka oregano
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 cukinii
  • 1 pęczek szparagów
  • 3 łyżki zielonego pesto ze słoiczka
  • liście bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Kalafior zetrzyj na tarce. Do gorącej wody wsyp len i płatki owsiane. Wymieszaj. Mieszankę zagnieć z kalafiorem. Uformuj z niej placek jak na pizzę. Ułóż w natłuszczonej formie. Piecz 20 minut w 180°C. 

2. Cukinię pokrój w plastry. Szparagom odetnij końce. Przetnij je na pół. Podpieczony spód posmaruj passatą. Posyp oregano. Rozłóż cukinię i szparagi. Piecz 20 minut. Na 2 minuty przed końcem na wierzchu pizzy rozsmaruj pesto. Przed podaniem udekoruj ją bazylią. 

Zobacz także:

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje