Reklama

Reklama

Pizza bez glutenu

Ciasto na pizzę można wykonać także w wersji bezglutenowej - zamiast mąki pszennej używamy wówczas ryżowej i sojowej. Efekt jest znakomity!

Składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki sojowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy oraz trochę do posmarowania

Składniki do dekoracji

  • rukola
  • oliwa

Składniki na dodatki

  • wędlina drobiowa
  • ser halloumi
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oregano

Składniki na sos

  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 suszona papryczka chili
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano

Przepis pochodzi z 330. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski. Wlać oliwę i wymieszać. Następnie dolać szklankę ciepłej wody. Wyrobić ciasto. Przełożyć na blachę piekarnikową wyścieloną papierem do pieczenia. Przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować.

Posmarować oliwą. Piec przez 15-20 minut w temp. 200 st. C.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić posiekany czosnek. Podsmażyć. Wkruszyć suszoną papryczkę. Wlać przecier pomidorowy. Przyprawić solą oraz roztartymi w dłoniach bazylią i oregano. Wymieszać i odparować.

Podpieczony placek posmarować sosem. Ułożyć wędlinę oraz pokrojony w plastry ser i przekrojone na pół pomidorki. Oprószyć oregano.

Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.

Dowiedz się więcej na temat: Pizza bez glutenu | Pizza domowa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje