Reklama

Reklama

Pita z falafelami, pomidorami i zieleniną

Soczyste mięso lub rumiany kotlecik. Do tego porcja warzyw i odrobina sosu – wszystko w podpieczonej bułce. Jeśli masz ochotę na burgera lub kebab, najlepiej przygotuj je sama. To będzie uczta!

Składniki na falafele

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka sody
  • po szczypcie: soli, kminu rzymskiego, cynamonu, kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej

Składniki dodatkowe

  • 4 pity
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • cebula
  • 2 pomidory
  • olej

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Namoczoną przez całą noc ciecierzycę odcedź i przełóż do malaksera. Dodaj przekrojoną na pół cebulę, czosnek, sól i sodę. Miksuj, aż ciecierzyca zacznie się kleić. Wsyp pozostałe przyprawy i wymieszaj. Formuj małe kulki i smaż na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. 

2. Natkę posiekaj, a pomidory pokrój w kostkę. Wymieszaj z olejem i solą. 

3. Pity przekrój. Do każdej włóż trochę natki z pomidorami oraz kilka falafeli.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje