Reklama

Pilaw z grzybami i fasolką

Pilaw to popularna potrawa na Bliskim Wschodzie oraz Bałkanach. Przyrządzana jest na różne sposoby w zależności od regionu. Zobacz, jak zrobić to danie w prosty sposób.

Składniki

  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 dag suszonych grzybów
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka curry
  • po 1/2 łyżeczki tłuczonych goździków i mielonego kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • 2 torebki długoziarnistego ryżu
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • garść fasolki szparagowej
  • marchewka
  • 20 dag pikantnej kiełbasy (chorizo)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Grzyby namocz. 

2. W głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj posiekany czosnek i wsyp wszystkie przyprawy. Następnie wrzuć przepłukany ryż i całość podsmaż. Po 8 minutach wrzuć grzyby i wlej bulion, przykryj pokrywką i podduś, aż ryż się ugotuje. 

3. Do garnka wrzuć rozdrobnione warzywa i pokrojoną w półtalarki kiełbasę.

4. Potrawę dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | grzyby
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy