Reklama

Pilaw z bulgur, pomidorami i piniolami

Tym pysznym daniem zajadają się muzułmanie i Żydzi. Piniole nadają mu wspaniały smak i fakturę.

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia lub ghee
  • 2 średnie czerwone cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki pinioli
  • 4 dojrzałe pomidory, obrane i posiekane
  • 175 g grubej kaszy bulgur
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta mielonej kolendry
  • sól i świeżo mielony czarny
  • pieprz
  • 350 ml gorącego wywaru z warzyw lub wody

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej oliwę w garnku o grubym dnie. Podsmażaj cebulę, czosnek i piniole na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.

2. Wrzuć pomidory i podsmażaj na średnim ogniu około 7 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Wsyp bulgur i przyprawy. Dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj, zmniejsz płomień i podgrzewaj 2 minuty. Wlej gorący wywar z warzyw. Doprowadź do wrzenia. 

3. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż bulgur zmięknie, a płyn odparuje. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na 15 minut. Podawaj na gorąco. 


Przepis pochodzi z książki: Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata. 

Reklama

Zobacz także: 


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy