Reklama

Pikantne żeberka

Miód dodany do potraw, cudownie wydobywa smak dania i nadaje mu niepowtarzalną, słodką bądź korzenną nutę. Wypróbuj nasz przepis z miodowym akcentem.

Składniki

  • 1,20 kg żeberek
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • pół szklanki sosu barbecue
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki sosu słodko-kwaśnego

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, sos barbecue, miód i sos słodko-kwaśny. 

2. Żeberka oczyść i włóż do posolonej wrzącej wody. Gotuj przez 15 minut. Potem wyjmij, osusz i odstaw. 

3. Gdy wystygną obficie posmaruj je marynatą i odstaw na noc w chłodne miejsce. 

4. Następnie włóż żeberka do brytfanny. Podlej małą ilością wody i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190°C, aż mięso będzie miękkie. Podczas pieczenia smaruj je od czasu do czasu resztą marynaty. 

Reklama

5. Podawaj z frytkami i surówką.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy