Reklama

Pikantne żeberka

Marzy Ci się smakowity obiad po góralsku? Przyrządzisz go bez trudu.

Składniki

  • 1,2 kg żeberek
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • pół szklanki sosu barbecue
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki sosu słodko-kwaśnego

  Żeberka oczyść i włóż do posolonej wrzącej wody. Gotuj przez 15 minut. Potem wyjmij je, osusz i poczekaj, aż wystygną.

W misce wymieszaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, sos barbecue, miód i sos słodko-kwaśny.

Żeberka posmaruj marynatą i odstaw na noc w chłodne miejsce.

Następnie włóż żeberka do brytfanny. Podlej małą ilością wody i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190°C, aż mięso będzie miękkie. Podczas pieczenia smaruj je od czasu do czasu resztą marynaty.

Reklama

Podawaj z frytkami i surówką.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy