Reklama

Reklama

Pikantne risotto z prawdziwkami i rukolą

Szlachetnego smaku świeżych leśnych grzybów z niczym nie da się porównać!

Składniki

  • 1 filiżanka ryżu do risotto (arborio)
  • 6-8 prawdziwków (lub innych leśnych grzybów)
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 garść rukoli
  • sól, chili w płatkach

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Grzyby oczyścić, dobrze wypłukać, pokroić na plasterki. Podsmażyć krótko (3-4 minuty) na łyżce masła, zdjąć z patelni. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, wrzucić do rondla na rozgrzaną oliwę, zeszklić. Dodać suchy ryż, wymieszać. Podsmażać 4 minuty, aż ziarna staną się szkliste. 

2. Do ryżu wlać wino, lekko wymieszać, gotować 3 minuty, aż płyn odparuje. Stopniowo, niewielkimi partiami, dolewać do ryżu wrzący bulion. Każda porcja musi być przed wlaniem kolejnej całkowicie wchłonięta przez ziarna. Gotować do miękkości ryżu, około 15-20 minut. 

3. Po 10 minutach gotowania ryżu dodać do niego grzyby, delikatnie wymieszać. Gdy ryż będzie miękki, zdjąć garnek z ognia. Dodać 1 łyżkę masła i łyżkę parmezanu oraz sól i chili w płatkach. Dokładnie wymieszać, przykryć patelnię pokrywką i odstawić na 5 minut. Podawać gorące, posypane pozostałym serem i listkami rukoli.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje